Beknibbelflatie: fabrikanten bezuinigen op ingrediënten

Een éxtra reden om rechtstreeks te kopen bij de boer of in een landwinkel: beknibbelflatie. Fabrikanten hebben namelijk een nieuw trucje om prijsstijgingen te verbergen. Ze bezuinigen dan stiekem op dure ingrediënten en die worden vervangen door goedkopere ingrediënten terwijl de verkoopprijs gelijk blijft of zelfs stijgt. In het nieuws heet dit nu ook wel “beknibbelflatie”. Bekijk de 24 producten waar de Consumentenbond beknibbelflatie onder andere tegenkwam. En lees de reacties van fabrikanten.

Heb je het idee dat er minder kip in de soep zit? Je favouriete hazelnootpasta anders smaakt? En slagroomijs minder romig is dan eerder? Dat kan best kloppen. Want fabrikanten beknibbelen massaal op ingrediënten.

Beknibbelflatie is net als krimpflatie een trucje om prijsstijgingen te verbergen. Het gaat meestal om samengestelde producten waarvan het hoofdingrediënt in de productnaam zit. In kippensoep bijvoorbeeld verwacht je een ruime hoeveelheid kip. Maar bij veel fabrikanten en supermarkten kom je er nu bekaaid vanaf.

Lees meer over beknibbelflatie bij de Consumentenbond.

Share via
Copy link