Producten uit de streek » Blog » Seizoensgroente: welke groente is “in het seizoen”?

Seizoensgroente: welke groente is “in het seizoen”?

Als je eet wat het seizoen te bieden heeft en je kiest voor lokale producten, dan heeft jouw maaltijd een kleinere impact op het milieu en verklein jij je ecologische voetafdruk. Ook steun je lokale voedselproducenten en ondernemers bij jou in de regio. De volgende groenten zijn in de verschillende jaartijden seizoensgroenten uit Nederland.

Table of Contents

    Seizoensgroente

    Seizoensgroente in de zomer (juli-augustus-september)

    • Andijvie
    • Bleekselderij
    • Bloemkool
    • Bospeen
    • Bosui
    • Broccoli
    • Chinese Kool
    • Courgette
    • Doperwt (vers)
    • IJsbergsla
    • Komkommer
    • Koolrabi
    • Kropsla e.a.
    • Lamsoren
    • Paksoi
    • Peultjes
    • Postelein
    • Prei
    • Raapjes
    • Rabarber
    • Radicchio
    • Radijs
    • Rettich
    • Rode biet
    • Rode kool
    • Romatomaat
    • Rucola
    • Savooie/groene kool
    • Sperzieboon
    • Spinazie
    • Spitskool
    • Suikermaïs
    • Tomaat
    • Trostomaat
    • Tuinboon
    • Ui
    • Veldsla
    • Venkelknol
    • Vleestomaat
    • Winterpeen
    • Witlof
    • Witte kool
    • Wortelen (niet in juni beschikbaar)
    • Zeekraal

    Seizoensgroente in de herfst (oktober-november-december)

    • Aardpeer
    • Andijvie
    • Bosui
    • Bloemkool
    • Boerenkool
    • Broccoli
    • Chinese Kool
    • IJsbergsla
    • Knolselderij
    • Koolraap
    • Kropsla
    • Paksoi
    • Pastinaak
    • Peultjes
    • Pompoen
    • Postelein
    • Prei
    • Raapjes
    • Raapstelen
    • Rabarber
    • Radicchio
    • Radijs
    • Rammenas
    • Rettich
    • Rode biet
    • Rode kool
    • Romatomaat
    • Rucola
    • Savooie/groene kool
    • Schorseneren
    • Snijboon
    • Spitskool
    • Spruitjes
    • Tomaat
    • Trostomaat
    • Ui
    • Veldsla
    • Venkelknol
    • Vleestomaat
    • Winterpeen
    • Witlof
    • Witte kool
    • Wortelen

    Seizoensgroente in de winter (januari-februari-maart)

    • Aardpeer
    • Boerenkool
    • Chinese Kool
    • Knolselderij
    • Koolraap
    • Pastinaak
    • Pompoen
    • Postelein
    • Prei
    • Rabarber
    • Radijs
    • Rammenas
    • Rettich
    • Rode biet
    • Rode kool
    • Savooie/groene kool
    • Schorseneren
    • Spitskool
    • Spruitjes
    • Ui
    • Veldsla
    • Winterpeen
    • Winterpostelein
    • Witlof
    • Witte kool

    Seizoensgroente in de lente (april-mei-juni)

    • Asperge
    • Chinese kool
    • Komkommer
    • Lamsoren
    • Paksoi
    • Pompoen
    • Postelein
    • Prei
    • Raapjes
    • Raapstelen
    • Rabarber
    • Radijs
    • Rettich
    • Rode biet
    • Rode kool
    • Romatomaat
    • Schorseneren
    • Tomaat
    • Trostomaat
    • Tuinboon
    • Ui
    • Veldsla
    • Vleestomaat
    • Winterpeen
    • Winterpostelein
    • Witlof
    • Witte kool
    • Wortelen
    • Zeekraal

    Conclusie groenten in het seizoen

    Samengevat, als je groenten (en fruit) in het seizoen consumeert verklein je je ecologische voetafdruk. De groenten hoeven namelijk niet van ver te komen. Daarnaast ondersteun je er lokale, hardwerkende ondernemers mee, omdat zij er een betere prijs voor krijgen dan wanneer het aan een groothandel of fabriek geleverd wordt.

    Groente en fruit, afb. afkomstig van het Voedingscentrum

    Helaas zijn niet al deze groenten in de buurt verkrijgbaar. Maar gelukkig is er in het seizoen voldoende aanbod van onder andere: asperges, pompoen, aardbeien, wortelen, bonen en komkommer. Probeer de kilometers zo veel mogelijk te beperken. Kies voor het de groenten en vruchten die het dichtst bij huis zijn gekweekt.

    Met dank aan het Voedingscentrum.


    Executed 22 queries, took 0,394 seconds running PHP version 7.4.16 on WordPress version 5.7.1. Proudly hosted by Vevida WordPress Hosting.