Producten uit de streek » Blog » Je eigen kruidenmixen maken

Je eigen kruidenmixen maken

Spices in measuring spoons

De lekkerste kruidenmixen maak je makkelijk zelf. En zelfgemaakte kruidenmengsels (als gehaktkruiden of viskruiden, of een Italiaanse, Spaanse of oosterse kruidenmix) zijn vaak gezonder omdat ze veel minder zout bevatten. Vaak zijn kant-en-klare kruidenmixen uit de winkel heel zout. Maak kruidenmixen daarom zelf en breng er je maaltijd mee op smaak.

Inhoudsopgave

    Kruidenmix aanpassen aan eigen smaak

    Een ander voordeel van zelf kruidenmixen maken: je kunt ze afstemmen op je eigen smaak. Houd je van pittig eten? Dan doe je er wat extra chili in. Houd je niet van een bepaald kruid? Dan laat je dit weg, of je neemt in plaats daarvan een ander kruid.

    Let op: dit artikel komt van voedingscentrum.nl, daarom plaats ik hier ook niet alle kruidenmixen.

    Gehaktkruiden

    Dit heb je nodig voor gehaktkruiden:

    • 1 theelepel gemalen witte peper
    • 1 theelepel gemalen koriander (ketoembar)
    • 1 theelepel gemberpoeder
    • ½ theelepel gemalen nootmuskaat
    • ½ theelepel gemalen kardemom
    • mespunt chilipoeder

    Goulashkruiden

    • 2 eetlepels paprikapoeder
    • 1 theelepel cayennepeper
    • 1 theelepel uienpoeder
    • 1 theelepel knoflookpoeder
    • 1 theelepel gemalen komijn (djinten)
    • ½ theelepel karwijzaad (kummel)
    • ½ theelepel gemalen laurier
    • 1 theelepel gemalen mosterdzaad
    • 1 theelepel gemalen tijm

    Kipkruiden

    Dit heb je nodig voor kipkruiden:

    • 1 theelepel gemalen peper
    • 1 theelepel gemalen koriander (ketoembar)
    • 1 theelepel paprikapoeder
    • 1 theelepel gemberpoeder
    • ¼ theelepel kurkuma (koenjit, geelwortel)
    • ½ theelepel gemalen selderijzaad
    • ½ theelepel gemalen komijn (djinten)
    • mespunt chilipoeder

    Sambal

    Dit heb je nodig voor 1 pot sambal:

    • 250 gram pepers
    • 4 sjalotten
    • 4 teentje knoflook
    • 2 eetlepels olie

    Bereidingswijze sambal

    1. Was de pot en eventuele deksel af en spoel na met schoon, heet water. Laat de pot en deksel omgekeerd op een schone theedoek uitlekken.
    2. Was de pepers en verwijder de steeltjes.
    3. Pel de sjalotten en de knoflook. Snijd de sjalotten in stukken.
    4. Pureer de pepers met de sjalotten en de knoflook met een staafmixer of in de keukenmachine grof.
    5. Verwarm de olie in een pan met een dikke bodem en bak hierin de massa 5 minuten. Roer regelmatig om aanbranden te voorkomen.
    6. Schep de hete massa direct in de schoongemaakte pot en sluit af.
    7. Bewaar de sambal maximaal 1 week in een schone afgesloten pot in de koelkast. Vries het eventueel in porties in. Dan is de sambal 3 maanden houdbaar.

    Executed 132 queries, took 1,939 seconds running PHP version 8.0.10 on WordPress version 5.8.1. Proudly hosted by Vevida WordPress Hosting.