Groene aardappels met uitlopers?

Heb jij ook altijd last van groene aardappels en / of aardappels met uitlopers? Met een paar bewaartips voorkom je dit en eet je altijd goede, lekkere aardappels. Hier lees je wat je ertegen kunt doen en hoe je aardappelen het beste bewaart.

Groene aardappels, aardappels met uitschieters, wie heeft er geen last van? Maar geen nood, groene aardappels en aardappels met uitschieters kun je nog prima eten. Met deze bewaartips van Van Zwol Landbouw blijven jouw aardappels weken goed in de opslag.

Leg de aardappels in het donker, want in het licht worden ze groen. Bij kou worden ze zoet en bij te veel warmte schieten ze uit. Maar geen paniek, want ingewikkeld is het niet. Bewaar de aardappels in deze papieren zak op een koele (liefst tussen 7ºC en 14º) en donkere plek. Dan blijven ze weken goed.

Uitlopers op aardappelen

Uitlopers ontstaan als aardappelen een tijdje in een te warme omgeving liggen opgeslagen. Er verschijnen kleine worteltjes uit de aardappelen. De uitlopers zelf moet je niet eten, maar als je ze goed van de aardappel afsnijdt, dan kun je die aardappel nog prima eten.

Solanine

In de aardappeluitlopers zit het stofje solanine. Hiermee beschermt de aardappel zich tegen bacteriën en schimmels. Van een klein beetje hiervan word je niet ziek, eet je kilo’s en kilo’s, dan kun je flink buikpijn, diarree of koorts krijgen.

Aardappels met uitlopers zijn wel wat taaier en bevatten minder vitamines. Je kunt ze dus maar beter goed bewaren.

Conclusie aardappelen bewaren

In dit blogartikel las je de tip van Van Zwol Landbouw hoe je het beste je aardappelen kunt bewaren: op een koele, droge en donkere plek. Je voorkomt hiermee dat aardappelen groen worden en dat er uitlopers uit groeien.

Benieuwd waar je lekkere aardappelen koopt? Zie het archief “Aardappelen“. Eetsmakelijk!

1 gedachte over “Groene aardappels met uitlopers?”

Reacties zijn gesloten.

Vermeldingen

  • Jan