Je eigen kruidenmixen maken

De lekkerste kruidenmixen maak je makkelijk zelf. En zelfgemaakte kruidenmengsels (als gehaktkruiden of viskruiden, of een Italiaanse, Spaanse of oosterse kruidenmix) zijn vaak gezonder omdat ze veel minder zout bevatten. Vaak zijn kant-en-klare kruidenmixen uit de winkel heel zout. Maak kruidenmixen daarom zelf en breng er je maaltijd mee op smaak.

Een ander voordeel van zelf kruidenmixen maken: je kunt ze afstemmen op je eigen smaak. Houd je van pittig eten? Dan doe je er wat extra chili in. Houd je niet van een bepaald kruid? Dan laat je dit weg, of je neemt in plaats daarvan een ander kruid.

Let op: dit artikel komt deels van voedingscentrum.nl, daarom plaats ik hier ook niet alle kruidenmixen.

Gehaktkruiden

Dit heb je nodig voor gehaktkruiden:

  • 1 theelepel gemalen witte peper
  • 1 theelepel gemalen koriander (ketoembar)
  • 1 theelepel gemberpoeder
  • ½ theelepel gemalen nootmuskaat
  • ½ theelepel gemalen kardemom
  • mespunt chilipoeder

Goulashkruiden

  • 2 eetlepels paprikapoeder
  • 1 theelepel cayennepeper
  • 1 theelepel uienpoeder
  • 1 theelepel knoflookpoeder
  • 1 theelepel gemalen komijn (djinten)
  • ½ theelepel karwijzaad (kummel)
  • ½ theelepel gemalen laurier
  • 1 theelepel gemalen mosterdzaad
  • 1 theelepel gemalen tijm

Kipkruiden

Dit heb je nodig voor kipkruiden:

  • 1 theelepel gemalen peper
  • 1 theelepel gemalen koriander (ketoembar)
  • 1 theelepel paprikapoeder
  • 1 theelepel gemberpoeder
  • ¼ theelepel kurkuma (koenjit, geelwortel)
  • ½ theelepel gemalen selderijzaad
  • ½ theelepel gemalen komijn (djinten)
  • mespunt chilipoeder

Sambal

Dit heb je nodig voor 1 pot sambal:

cooked meat with sauce on white ceramic plate
  • 250 gram pepers
  • 4 sjalotten
  • 4 teentje knoflook
  • 2 eetlepels olie

Bereidingswijze sambal

  1. Was de pot en eventuele deksel af en spoel na met schoon, heet water. Laat de pot en deksel omgekeerd op een schone theedoek uitlekken.
  2. Was de pepers en verwijder de steeltjes.
  3. Pel de sjalotten en de knoflook. Snijd de sjalotten in stukken.
  4. Pureer de pepers met de sjalotten en de knoflook met een staafmixer of in de keukenmachine grof.
  5. Verwarm de olie in een pan met een dikke bodem en bak hierin de massa 5 minuten. Roer regelmatig om aanbranden te voorkomen.
  6. Schep de hete massa direct in de schoongemaakte pot en sluit af.
  7. Bewaar de sambal maximaal 1 week in een schone afgesloten pot in de koelkast. Vries het eventueel in porties in. Dan is de sambal 3 maanden houdbaar.

Shoarmakruiden

De lekkerste shoarmakruiden maak je natuurlijk zelf! Doe alle kruiden en specerijen in een kom en meng het goed door elkaar, zo makkelijk is het zelf maken van shoarmakruiden.

Ingrediënten shoarmakruiden

Je hebt de volgende kruiden nodig:

  • 2 theelepels gemalen koriander (ketoembar)
  • 5 theelepels paprikapoeder
  • 2 theelepels komijnpoeder (djinten of gemalen komijnzaad)
  • 1,5 theelepel chilipoeder (of chiliflakes)
  • 2 theelepels kurkuma (koenjit)
  • 1 theelepel knoflookpoeder
  • 1 theelepel uienpoeder
  • 2 theelepels kerriepoeder
  • 1 theelepel gemalen zware peper
  • 1/2 theelepel kaneelpoeder
  • 2 theelepels gemberpoeder (gemalen gemberwortel, djahé)

Vervang ’theelepel’ door ‘eetlepel’ als je meer wilt maken. Varieer met ingrediënten om de shoarmakruiden helemaal jouw eigen te maken. Voeg bijvoorbeeld cayennepeper toe voor wat meer pit.

Bereidingswijze

Je maakt de shoarmakruiden eenvoudig door alle kruiden goed door elkaar te mengen. Bewaar de shoarmakruiden in een schoon en goed afsluitbare pot.

brown powder on silver spoon

Conclusie en giveaway

In dit korte bericht heb ik je laten zien dat je eenvoudig je eigen kruidenmix maakt. Een eigengemaakte kruidenmix is lekkerder en vaak gezonder dan kant-en-klare kruiden uit een potje. Kruiden uit een potje bevat vaak te veel zout.

Geef een reactie

Loading time: 105 queries, 0,422 seconds using 17652576 bytes memory. Peak memory usage: 17872592 bytes.