Varkenssaté stokjes van de barbecue

In een handomdraai maak je de lekkerste varkenssaté van gemarineerd varkensvlees (varkenshaas of hamlappen). Hier vind je een supersimpel en lekker recept voor een varkensvleesmarinade en grill je zo je eigen saté stokjes op de barbecue.

Net als in ketjap en knoflook gemarineerde kipspiesjes bereid je dit gerecht lekker op je barbecue. Je moet alleen het vlees van te voeren marineren. Je kunt variëren met ingrediënten: vind je iets niet lekker, laat het dan weg of voeg iets toe wat je lekker vindt (fijngesneden rode peper bijvoorbeeld, of sambal).

Ingrediënten en benodigdheden

Voor de varkenssaté heb je nodig:

  • hamlappen, van de slager of boerderijwinkel (Arkema Vlees of Landwinkel Exloo bijvoorbeeld)
  • 125 ml sojasaus (zonder suiker)
  • 4 el honing
  • 1 cm gember geraspt
  • 2 teentjes knoflook geperst
  • 1/2 ui grof gesnipperd
  • Sap van 1/2 limoen

In plaats van een potje limoensap, koop een verse limoen en knijp die uit. Zoek je een goede knoflookpers? Ik ben erg tevreden over deze OXO knoflookpers.

Bereiding varkenssaté-marinade

Het bereiden van de saté-marinade is zo simpel als 1-2-3. Snijd de hamlappen in blokjes, pers de knoflook in een kom, voeg alle ingrediënten toe en laat het varkensvlees lekker marineren. Minstens een dagdeel, maar hoe langer hoe beter. Tip van Flip: als je van te voren weet dat je zaterdags gaat barbecueën, begin dan vrijdagsavonds met de marinade.

Meng de varkensvleesblokjes door de marinade en zet deze afgedekt in vershoudfolie in de koelkast.

Na het marineren prik je de varkensvleesblokjes op spiezen en kun je ze grillen op de BBQ.

Afsluiting

In dit artikel liet ik je zien hoe je heerlijk gemarineerde varkenssaté (saté babi) spiezen klaarmaakt voor op de barbecue. Het recept is supersimpel (je mengt een paar ingrediënten, voegt varkensvlees toe en zet het een paar uur in de koelkast om in te laten trekken), kost weinig tijd (alhoewel, hoe langer je het vlees laat marineren, hoe lekkerder), en het resultaat is heerlijk van de BBQ.

De lekkerste saté babi voor de BBQ maak je zelf. Laat me weten wat je ervan vond!

Note: bovenstaande recept en afbeelding kwam via Twitter van @HeleenHoltmanns.