Seizoensgroente: welke groente is “in het seizoen”?

Seizoensgroenten komen vers van het land. Dit houdt in dat ze niet dagen of weken onderweg zijn en in de supermarkt liggen tot ze verkocht worden. Seizoensgroenten zijn daarom lekkerder, gezonder en beter voor het milieu.

Hier vind je welke groenten in de verschillende jaartijden geoogst worden en beschikbaar zijn in Nederland. Als je eet wat het seizoen te bieden heeft en je kiest voor lokale producten, dan heeft jouw maaltijd een kleinere impact op het milieu en verklein jij je ecologische voetafdruk. Ook steun je lokale voedselproducenten en ondernemers bij jou in de regio.

De volgende groenten zijn in de verschillende jaartijden seizoensgroenten uit Nederland.

Seizoensgroente in de zomer (juli-augustus-september)

  • Andijvie
  • Bleekselderij
  • Bloemkool
  • Bospeen
  • Bosui
  • Broccoli
  • Chinese Kool
  • Courgette
  • Doperwt (vers)
  • IJsbergsla
  • Komkommer
  • Koolrabi
  • Kropsla e.a.
  • Lamsoren
  • Paksoi
  • Peultjes
  • Postelein
  • Prei
  • Raapjes
  • Rabarber
  • Radicchio
  • Radijs
  • Rettich
  • Rode biet
  • Rode kool
  • Romatomaat
  • Rucola
  • Savooie/groene kool
  • Sperzieboon
  • Spinazie
  • Spitskool
  • Suikermaïs
  • Tomaat
  • Trostomaat
  • Tuinboon
  • Ui
  • Veldsla
  • Venkelknol
  • Vleestomaat
  • Winterpeen
  • Witlof
  • Witte kool
  • Wortelen (niet in juni beschikbaar)
  • Zeekraal

Seizoensgroente in de herfst (oktober-november-december)

  • Aardpeer
  • Andijvie
  • Bosui
  • Bloemkool
  • Boerenkool
  • Broccoli
  • Chinese Kool
  • IJsbergsla
  • Knolselderij
  • Koolraap
  • Kropsla
  • Paksoi
  • Pastinaak
  • Peultjes
  • Pompoen
  • Postelein
  • Prei
  • Raapjes
  • Raapstelen
  • Rabarber
  • Radicchio
  • Radijs
  • Rammenas
  • Rettich
  • Rode biet
  • Rode kool
  • Romatomaat
  • Rucola
  • Savooie/groene kool
  • Schorseneren
  • Snijboon
  • Spitskool
  • Spruitjes
  • Tomaat
  • Trostomaat
  • Ui
  • Veldsla
  • Venkelknol
  • Vleestomaat
  • Winterpeen
  • Witlof
  • Witte kool
  • Wortelen

In de winter (januari-februari-maart)

  • Aardpeer
  • Boerenkool
  • Chinese Kool
  • Knolselderij
  • Koolraap
  • Pastinaak
  • Pompoen
  • Postelein
  • Prei
  • Rabarber
  • Radijs
  • Rammenas
  • Rettich
  • Rode biet
  • Rode kool
  • Savooie/groene kool
  • Schorseneren
  • Spitskool
  • Spruitjes
  • Ui
  • Veldsla
  • Winterpeen
  • Winterpostelein
  • Witlof
  • Witte kool
assorted fruits at the market

Lente (april-mei-juni)

  • Asperge
  • Chinese kool
  • Komkommer
  • Lamsoren
  • Paksoi
  • Pompoen
  • Postelein
  • Prei
  • Raapjes
  • Raapstelen
  • Rabarber
  • Radijs
  • Rettich
  • Rode biet
  • Rode kool
  • Romatomaat
  • Schorseneren
  • Tomaat
  • Trostomaat
  • Tuinboon
  • Ui
  • Veldsla
  • Vleestomaat
  • Winterpeen
  • Winterpostelein
  • Witlof
  • Witte kool
  • Wortelen
  • Zeekraal

Conclusie groenten in het seizoen

Kort samengevat, als je groenten (en fruit) in het seizoen consumeert verklein je je ecologische voetafdruk. De groenten hoeven namelijk niet van ver te komen. Je kunt wel stellen dat je minder plastic verbruikt. Door seizoensgroenten rechtstreeks van het land te kopen ondersteun je lokale, hardwerkende ondernemers, omdat zij er een betere prijs voor krijgen dan wanneer het product aan een groothandel of fabriek geleverd wordt. Je vindt hier buurtkraampjes en melktaps bij jou in de buurt.

Hier vond je welke groenten er in het seizoen zijn!

Geef een reactie

Loading time: 101 queries, 0,214 seconds using 17466624 bytes memory. Peak memory usage: 17741040 bytes.